• 1280-20171203_091023.jpg
  • 1280-20180313_190217.jpg
  • 1280-beter-1.jpg
  • 20180325_114304.jpg
  • beter-2.jpg
  • LM-2017-3-2.jpg
  • tt-Varsseveld-2018-2.jpg
Default Image

Mtb route Veluwe

Officieel is hij nog niet eens geopend, maar er wordt nu al veel gebruik van gemaakt: de…
Default Image

TRAIL UPDATE DECEMBER

Enerzijds een jaar waarin we tevreden kunnen terugkijken op een groot aantal afgeronde…
Default Image

WINTERSWIJK - De mtb-route over de oude vuilstortplaats in Winterswijk wordt verlengd.

De bijna 2 kilometer lange baan wordt uitgebreid met een deel voor de gevorderde…

Officieel is hij nog niet eens geopend, maar er wordt nu al veel gebruik van gemaakt: de vernieuwde MTB route over de Veluwe van 51 km lang, op te splitsen in diverse lussen.

Sinds kort staan bij de verschillende opstappunten borden met een kaartje en informatie en op social media worden foto’s hiervan veel gedeeld.

In 2008/2009 is op verzoek van mountainbikeclubs een bewegwijzerde route uitgezet in Staatsbosbeheer terreinen op de Veluwe. Deze had verschillende opstappunten, maar die waren niet overzichtelijk terug te vinden op kaartjes. Niet iedereen wist ze dus te vinden. Vorig jaar benaderde Reinder Torenbeek van MTB vereniging Bar End mij met een idee voor het herzien van de bestaande route, en deze met een aantal lussen uit te breiden.

Wij hebben regelmatig overleg gehad, waarbij bleek dat we beide geleerd hebben van de ervaringen in de afgelopen jaren. Zo loopt de route nu niet meer via Regelbergen. In dit gebied komen veel adders voor en bij zonnig weer zoeken zij een open vlakte op om te zonnen. Zij lagen dus regelmatig midden op de bestaande MTB route, en werden daardoor aangereden. Dat gebied ontzien we nu. Door nauw in overleg te blijven met elkaar, hebben we een goed evenwicht gevonden tussen een enerverende route voor ATB-ers door mooie delen van de Veluwe, en behoud van kwetsbare natuur en rust voor het wild. Op MTB fora lees ik heel lovende reacties op de nieuwe MTB route, maar er staan ook kritische reacties tussen van wat meer doorgewinterde avontuurlijke MTB’ers. Natuurlijk hebben wij compromissen moeten sluiten over de route, omdat de rust van het wild in bepaalde gebieden gewaarborgd moet blijven. Ook gaat de MTB route niet door kwetsbare natuur.

Nieuw is ook dat het gebied rond het Leesten MTB vrij is gemaakt, in verband met klachten en zonering. Het Leesten is een zeer druk recreatiegebied en er ontstonden regelmatig problemen tussen honden en MTB’ers. Door deze maatregel is 200 hectare niet meer toegankelijk voor mountainbikers. Het totale Ugchelse natuurbos, waar Het Leesten deel van uitmaakt, beslaat echter een royale 10.000 hectare waar MTB’ers zich verder vrij kunnen uitleven op de paden.

Inmiddels is ook een aanpassing van de route richting het gebied van Natuurmonumenten gerealiseerd. Er is een mooie aansluiting en overgang gemaakt naar MTB paden in dat gebied.

Met grote dank aan de sponsoren Van der Valk hotel De Cantharel, Bungalowpark Hoenderloo, Rooth 66, Kiosk de Ugchelse Berg, vakantiepark Het Lierderholt, Pannenkoekenrestaurant Kootwijkerduin, A.R.&T.V. De Adelaar en Mountainbikeclub Bar End hebben we de bewegwijzering kunnen realiseren. In de werving van sponsoren heeft naast Reinder Torenbeek Peter Nieland, voorzitter van Bar End, een grote rol gespeeld. Zoals ook op het kaartje te zien is, zijn bij zes bovenstaande bedrijven opstappunten van de MTBroute, alsmede bij de parkeerplaats Hoog Buurloseweg en de Varenna Woeste Hoefweg. Folders met een kaartje van de hoofdroute en inkortroutes zijn momenteel al te verkrijgen bij de diverse opstappunten, met uitzondering van de parkeerplaatsen Hoog Buurloseweg en Varenna Woeste Hoefweg. Ook de bewegwijzering is geplaatst. Wat nu nog op stapel staat is een officiële opening van de nieuwe MTB route. Wordt vervolgd dus… Bron: Staatsbosbeheer Veluwe

Weersverwachting
Lichtenvoorde
Weeronline.nl - Meer weer in Lichtenvoordeweeronline.nl Altijd jouw weer